El de Decidim ha sigut un projecte divers, solidari, obert i que ha buscat en tot moment posar sobre la taula noves formes de teixir espais comuns i prendre decisions en relació a tot allò que ens afecta. Defensant el territori i el medi ambient, treballant des de perspectives feministes, promovent l’igual accés de totes les persones al que és comú, sigui quin sigui l’origen o condició. Sempre buscant alternatives des de l’esquerra, per la justícia social i l’equitat, i fent-ho sense que ningú es lucrés de forma individual.

Però aquestes noves propostes, i formes altruistes de fer política són difícils de sostenir, i volen d’un gran esforç i molta gent disposada a participar. Un esforç que, quan la incidència política és escassa –degut a la naturalesa de les institucions, i en el cas de Castellar amb una majoria absoluta–, és encara més difícil de sostenir. Per tot això, després de més de quatre anys d’encetar una experiència emocionant i després d’uns mesos de debat intern valorant el desenvolupament i el moment actual, des de l’assemblea de Decidim hem convingut  no presentar candidatura a les properes eleccions municipals.

D’on venim

Decidim va néixer com una iniciativa ciutadana, fruit de trobades que vam anomenar “assemblees del poble” ara fa gairebé cinc anys. Aquestes trobades van aconseguir agrupar a gent provinent de diferents sensibilitats polítiques com l’Altraveu, Esquerra Unida, Podem, la CUP, el Procés Constituent i tants d’altres espais no partidistes de Castellar, unides pel compromís de bastir una proposta des de Castellar i per Castellar, d’esquerres i transformadora i sobretot al servei de la gent. Recollint tota la feina prèvia que s’havia fet, i que com en els casos de Can Bages, el Mirador, gasoducte, POUM, o la manipulació informativa a la vila, que s’han anat demostrant amb el temps que eren temes en els que el treball col·lectiu, informat i pensat trobava solucions molt millors que les apostes que ha acabat tirant endavant l’equip de govern.

D’aquesta manera Decidim Castellar va obtenir uns molt bons resultats electorals, convertint-se, juntament amb ERC, en la segona força en nombre de regidors a Castellar, articulant a desenes de persones en diferents grups de treball i una assemblea mensual de debat i de presa de decisions col·lectiva. Destinant sempre els diners obtinguts a causes que l’assemblea consideres positives per al poble.

Tota una feina que a més es sumava a nivell supramunicipal amb les CAV, les Candidatures Alternatives del Vallès, que per aquest mandat que ara acaba guanyaven al Vallès els governs de Sabadell, Ripollet, Barberà i Cerdanyola.

Què hem fet

Decidim ha treballat per fer visible aquestes hipocresies i denunciar l’impacte negatiu que han tingut i tenen, però no només això, sinó que hem bastit de propostes concretes molts dels eixos programàtics que vam definir a l’hora de presentar-nos a les eleccions.

Per exemple l’aigua ha sigut un dels espais en els que Decidim ha treballat amb força, aconseguint per un cantó una nova tarifació social beneficiosa per a les famílies amb menys recursos i per l’altre mantenint el pols que ja des de l’Altraveu s’havia obert en cursos anteriors; arribant fins i tot a denunciar a l’Ajuntament per la manca de transparència en la gestió d’aquest servei. Un bé comú pel que a més hem treballat per tal que retorni a mans de l’administració pública, per evitar mantenir un element de primera necessitat com una mercaderia amb la que les empreses privades puguin fer negoci.

En aquest mateix sentit es va crear una comissió que serviria per fer un seguiment de les externalitzacions de l’Ajuntament, per a poder fiscalitzar la feina de les mateixes i valorar la viabilitat de recuperar-ne la gestió. Un dels espais on l’equip de govern va prometre passes fermes, però que finalment ha quedat en un òrgan inoperant més.

Un altre dels pals de paller de Decidim ha sigut l’habitatge, per al que entre d’altres  es va proposar la creació d’una Entitat Municipal de l’Habitatge com a l’òrgan executor per a garantir l’accés a lloguer i optimitzar el parc d’habitatges públic, vetllant per les seves condicions d’estat i ús adequant-les a les necessitats del poble.

També en relació a l’accessibilitat hem treballat per tal de per democratitzar la vila, i fer accessible a tothom els seus espais, tractant de garantir així el dret universal a l’accessibilitat. Així hem reivindicat el paper de la Taula d’Accessibilitat, per a fiscalitzar les inversions que es fan a la via pública per eliminar barreres arquitectòniques arreu del municipi. I hem proposat introduir una línia d’ajuts per al comerç local per qüestions d’accessibilitat tenint en compte que aquestes adaptacions reactiven el comerç local, i afavoreixen les persones amb mobilitat reduïda o diversitat funcional. Elements que han quedat molt vagament treballats per part de l’equip de govern, a pesar de les bones paraules.

Veiem com també la lluita per la justícia social ha sigut un dels elements que ha mogut el projecte. Així podem sumar diferents propostes en relació a la millora de les condicions de les treballadores de l’ajuntament i de les subcontractacions del mateix, oposant-nos amb fermesa a que empreses amb denúncies per maltractament a treballadores, com Clece de Florentino Pérez, fossin les encarregades de gestionar alguns dels serveis internalitzats a través del Consell comarcal. S’ha treballat en la tarifació social d’espais educatius, com l’escola de música, per tal de promoure oportunitats d’aprenentatge duradores que siguin de qualitat i equitatives per a tota la gent de la vila. S’ha seguit fent força per assolir uns pressupostos participatius de qualitat i més ambiciosos. També oberts a sectors com els infants, massa sovint oblidats com a ciutadans de les nostres societats.

Així, un altre dels eixos sobre els que Decidim ha fet pivotar la seva activitat és la transparència a l’Ajuntament. A part de fiscalitzar la feina de l’equip de govern i fer públics els sous polítics del mateix, hem participat de forma activa en la creació d’un codi ètic per regir l’activitat de les responsables polítics, i hem impulsat la gravació i difusió dels plens a l’Ajuntament, facilitant així l’accés de la ciutadania a l’activitat institucional.

A més aquest mandat ha quedat marcat per la lluita per la democràcia i els drets col·lectius, espais en els que Decidim sempre s’ha mostrat radicalment a favor del dret a decidir, participant en el plenari de tot un seguit de propostes dirigides a una solució democràtica i participada sobre la relació entre Catalunya i l’Estat espanyol. Com a grup polític hem participant i defensant de forma activa l’1 d’octubre i la legitimitat d’aquest acte de desobediència. Més recentment també participant en les distintes iniciatives plenàries i a les diferents mobilitzacions en suport als presos polítics. Sempre a favor de la defensa de la llibertat d’expressió i la llibertat de Catalunya de decidir el seu futur de forma lliure.

Símptomes d’esgotament

Després d’aquests quatre anys, però, l’experiència ha patit el desgast de la vida institucional i de les dificultats de veure com les propostes que naixien de la ciutadania, i els debats que Decidim obria, no tenien cabuda en els espais formals de representació política clàssics, més avesats a la foscor del despatx i els interessos d’uns pocs. Així, la nostra feina sovint ha topat amb les formes de fer política lligada a càrrecs i privilegis, formes hermètiques que deixen en mans d’uns pocs la presa de decisions i la gestió de recursos que són de tots i de totes.

Aquesta manca de porositat de les institucions i les seves formes, més pendents de la seva supervivència personal que a la reflexió del bé comú, ha propiciat un gradual desencantament de l’assemblea i les persones participants. Un desencantament que ve d’anys de lluita des de molts altres espais polítics institucionals i de fora de la institució, que veuen com en el ple amb una majoria absoluta al govern la incidència és mínima, i calen formes alternatives fora del plenari per a articular demandes en pro de la justícia social i la millora de les condicions de vida de la gent de la nostra vila.

A tot això se li ha de sumar el fet que aquests darrers quatre anys han sigut especialment durs en relació a les tensions que l’eix nacional han imposat. Decidim des de l’inici ha treballat per ser un espai de confluència de les esquerres transformadores superant la lògica dels partits i treballant conjuntament des del municipalisme, va néixer com una eina i és només així que té sentit.

Punt i… seguit

Per tot això, després d’aquests quatre anys, l’assemblea de Decidim ha acordat no presentar candidatura a les properes eleccions municipals d’aquest proper Maig. Després de 12 anys ininterromputs amb iniciatives pròpies de Castellar, trenades des de l’esquerra transformadora, a Castellar no s’hi presentarà cap partit municipalista. Però, vol dir això que Decidim desapareix?

No. Decidim ha sigut l’espai de trobada de moltes persones que d’una o altra manera no saben estar deslligades de l’esdevenir del poble, persones compromeses amb el que passa a Castellar, des de d’altres plataformes de caràcter polític intra o extra institucional, cultural, esportiu… participant de tot el que fa poble, perquè la política és arreu, i la lluita per un món millor, més just, més feminista, més accessible a tothom, és una lluita que segueix definint el nostre espai.

Qui sap si mai més tornarà Decidim o quelcom que s’hi assembli. Qui sap si la gent que avui llegeix amb decepció aquestes línies en podrà formar part. Segurament aquesta seria la millor notícia. En tot cas moltes de les que hem passat per Decidim seguirem expectants a com germinen moltes de les llavors que hem anat sembrant de forma directa o indirecta, i en tindrem cura. Per tant no és un adéu sinó un convidar a tothom que vulgui a ser part del que demà vulguem ser com a poble; que com sempre hem dit manllevant les paraules a Joan Fuster: tota política que no fem nosaltres, serà feta contra nosaltres.

Fins aviat, i moltes gràcies per tot,

Totes les persones que formem part de Decidim Castellar

Decidim diu adéu

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *