Aquesta setmana dedicarem el nostre article a enfocar el relleu, en la darrera sessió plenària de l’ajuntament, de dues de les nostres regidores i d’un regidor. Abans que res defensar aquesta opció de recanvi de persones a la meitat del mandat a fi i efecte de donar oportunitat a més membres del col·lectiu a viure en primera persona la primera línia política municipal. Aquesta mesura té un altre efecte saludable: no agafar-se a cap càrrec de manera personal i possessiva. Si anem a mirar com es va produir l’origen de la democràcia hem de fer constar que aleshores els càrrecs públics eren per sorteig i rotatoris cada 24 hores. La participació en la vida pública es considerava no un dret sinó un deure de qualsevol ciutadà. I aquell que no participava de la funció i responsabilitat pública tenia un nom: idiota.
Que lluny estem en el temps d’aquells orígens i que lluny estem en la praxis de la democràcia. L’actual democràcia representativa ens ha abocat a un model en el que participen molts pocs ciutadans i ciutadanes i que estimula enormement la importància personal i l’aferrament al suposat privilegi del càrrec. Això finalment, com s’està veient en innumerables casos de corrupció política, està recaient en la salut social i perjudica directament a la ciutadania. Sembla mentida però que no hi hagi més clamor popular per demanar el canvi d’aquest estat de coses. És que el sistema ha arribar a ser tant acomodatici i adormidor que ni tant sols les persones afectades per una mala praxis política tenen l’ànim i el desig de demanar un canvi regenerador i profund.
Des de Decidim Castellar, amb les òbvies dificultats que això comporta i assumint també les nostres pròpies imperfeccions i immadureses, una cosa tenim clara: la democràcia ha de caminar decididament cap a un model participatiu complert i generalitzat. No sabem si falten dècades o segles per a que això sigui possible però el nostre convenciment és ferm. D’aquesta manera apliquem el relleu de regidores i regidors a meitat del mandat donant oportunitat de participació a la màxima gent possible. El sistema no està preparat per això. La burocràcia és lenta i reglamentada per a la democràcia representativa estàtica. Prova d’això és que, durant el període que va entre el Ple en el que els regidors sortints fan la renúncia i els entrants prometen el càrrec, la nostra formació es quedarà, de facto, amb una sola regidora. Una anomalia democràtica absurda que només demostra que el nostre plantejament no està previst en la reglamentocràcia. Us imagineu si la rotació fos cada 24 hores?? No perdem però la esperança de que algun dia la participació en la vida pública torni a ser el que ha de ser i la societat senti més empatia i proximitat amb la política, que, en definitiva, és la gestió entre tothom d’allò que és de tothom.

Relleu a la regidoria de Decidim

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *